#VERGONYA    #POR    #IRRITABILITAT    #PRESSIÓ    #TRISTOR    #CRISI CLIMÀTICA    #PATERNALISME    #MALESTAR    #ANGOIXA    #EXPECTATIVES    #JUTJAR    #RÀBIA    #FAMILÍA    #DISCRIMINACIÓ    #ANSIETAT    #INCOMPRENSIÓ    #CONFLICTE   
INICI

Què és la salut mental?

Sovint es parla de la salut física, però es parla molt poc de la salut mental. És la part de la salut que fa referència a l’equilibri entre la persona i l’entorn i que garanteix la participació laboral, social i intel·lectual, així com la possibilitat d’establir relacions sanes amb les altres persones. Amb una bona salut mental podem assolir benestar i qualitat de vida.

SUÏCIDI
Dades del Codi de Risc del Suïcidi (Generalitat de Catalunya, 2021)
causa de mort entre les persones de 15 a 29 anys
+27%
augment d’intents en adolescents durant la pandèmia

La crisi derivada de la COVID-19 té efectes en la salut física, però també en la mental. La situació sanitària actual ha desenvolupat nous problemes i ha accentuat molts dels que ja hi havia.

Ens ha tocat viure moments molt difícils, en els quals és absolutament natural trobar-se en situacions angoixants, com ara ansietat i preocupació per la salut, per la por al futur, per la impossibilitat de sortir, per la pressió social i familiar o senzillament per voler ser joves i viure totes les “primeres vegades” que vulguem.

Totes aquestes situacions afecten la salut mental, més que més quan encara l’envolta el tabú que els altres ens jutgin o estigmatitzin quan diem que no estem bé.

Què és l’estigma?

Quantes vegades hem sentit dir a un amic o familiar que té mal de cap, mal de queixal o mal de panxa

I quantes vegades hem sentit al nostre voltant algú que parla de l’ansietat que sent o de la incapacitat per aixecar-se del llit? Aquestes situacions ens demostren que parlar de la nostra salut mental sovint ens fa sentir febles i vulnerables, ja sigui per por, per vergonya o perquè no sabem com reaccionaran els altres.

ESTIGMA
European Journal of Public Health (2019)
35%-57%
no demana ajuda o tractament per culpa de l'estigma

Sovint ens diuen que hem de ser forts, que no n’hi ha per tant, que ens ho han donat tot, que hem de tirar endavant. Però no sempre podem. Sobretot, perquè ningú ens ha ensenyat què és la salut mental i quines són les eines al nostre abast per tenir-la en compte i cuidar-la sempre.

És imprescindible parlar de la salut mental i trencar els tabús que l’envolten, per més que la societat no ens ho posi fàcil.

Com ens afecta?

Quan no parlem obertament de com ens sentim ni demanem ajuda quan cal, la nostra salut mental i la de les persones que ens envolten es va deteriorant cada cop més.

SALUT MENTAL
Dades de l’Àrea de Salut Mental de l’Hospital Sant Joan de Déu (2021)
47%
de les urgències en joves són per salut mental

Això es tradueix en més malestar, por, angoixa o tristor. En menys energies per poder dur a terme tot allò que ens omple, en aïllament i en manca de comunicació. Tot plegat no és culpa nostra: ningú tria no estar bé. Quan patim, sovint no sabem què fer, què dir o com reaccionar.

El que sí que podem fer és començar a parlar obertament de com ens sentim i preguntar a les persones del nostre voltant com estan. Tot comença per demanar ajuda quan sentim que hi ha alguna cosa que no està bé.

Demana ajuda
INICI